massaal houtkap veroorzaakt co2 problemen

De longen van de aarde piepen

En wij zagen gewoon vrolijk verder.

De aarde ademde ooit. Tegenwoordig klinkt het meer als een piepend astmatisch hijgen. Wat ooit een zelfregulerend systeem was waarin bossen en oceanen netjes een deel van onze CO2-uitstoot opvraten, verandert nu in een verstopte gootsteen. De CO2 in de lucht stijgt sneller dan ooit, en dat komt niet alleen doordat we als dolle stieren fossiele brandstoffen blijven verstoken. Het is de natuur zelf die de handdoek in de ring gooit.

De jongste metingen laten een stijging van 3,7 ppm zien. Parts per million, ja, maar vergis je niet: dat is fors. Atmosfeeronderzoeker Wouter Peters noemt het zelfs ‘gigantisch hoog’. En nee, dit keer ligt het niet alleen aan El Niño. De aarde zucht, de oceanen nemen minder op en zo ook bossen. Onze CO2-stofzuigers haperen. Elk logisch denkende persoon ziet dat, maar de man met de cijfertjes die draait eromheen.

El niño als rookgordijn

Elke keer als El Niño langskomt, krijg je een extra portie droogte, hitte en bosbranden. Daardoor stijgt de CO2-concentratie in de lucht wat sneller, niks nieuws. Maar dit jaar klopt het plaatje niet. De stijging is te groot en te structureel, alsof de natuur collectief afhaakt. Ik geef  de natuur geen ongelijk.

De ‘longen van de aarde’ lijken het zwaar te hebben. En wat doen wij? We planten een sierboompje bij de nieuwbouw en hakken intussen complete duingebieden kaal onder het mom van ‘herstel’. Gemeenten die hun groenbudget besteden aan herplanting van bomen die al goed stonden, omdat de subsidie anders vervalt. En niemand die zich afvraagt waarom al die net geplante sprietjes in augustus al bruin zijn.

De ironie van het kappen

We horen wekelijks de elektrische zaag. Parken worden leeggehaald. Perken worden gestript omdat er toevallig een excelregel is die zegt dat ze te oud zijn. En als er dan opnieuw geplant wordt, wordt er precies één keer water gegeven. Daarna moet de natuur het zelf maar uitzoeken.

Het is cynisch. We vragen bossen om CO2 op te nemen, terwijl we ze versnipperen. We hebben het over vergroening, terwijl we systematisch elke wortelstructuur verstoren. En dan zijn we verbaasd dat ze hun werk niet meer doen. Bomen groeien niet van ambtelijke taal en jaarverslagen. Ze hebben rust, ruimte en water nodig. En vooral: respect.

De oceaan kookt langzaam

Niet alleen de bossen haken af. Ook de oceanen geven minder thuis. Warm water neemt nu eenmaal minder CO2 op dan koud water. En de oceanen warmen op. Gestaag. Onverbiddelijk. Wat ooit een reusachtig buffer was, begint nu een bron van uitstoot te worden.

Het systeem keert zich tegen zichzelf. En nee, dat kun je niet fixen met een extra windmolen. De balans is zoek. Als de natuur meer uitstoot dan opneemt, krijgen we de boel niet meer dicht. Dan blijft CO2 zich ophopen, ook al zou de mens morgen collectief stoppen met uitstoten.

En dan hebben we het nog niet over de permafrost gehad

In het hoge noorden ligt een tijdbom. Permafrost. Bevroren grond vol oude koolstof. Zolang het bevroren blijft, is er niks aan de hand. Maar dat blijft het niet. Als die bodem ontdooit, komt er een stortvloed aan CO2 en methaan vrij. Een proces dat niet meer terug te draaien is. Het is wachten op de klap.

Wetenschappers zijn voorzichtig. Ze zeggen dingen als ‘opvallende signalen’ en ‘mogelijke omslagpunten’. Maar iedereen met gezond verstand voelt wat er gebeurt: de natuur kapt ermee. Letterlijk en figuurlijk. En dat is geen milieurapport het is een noodsignaal.

Nederland is een gidsland in groene schijnheiligheid

Ondertussen blijven wij kampioen in klimaatparadoxen. Biomassa als duurzaam bestempelen, terwijl we bomen verbranden. Warmtepompen promoten terwijl we tegelijkertijd het groen in de wijk wegmaaien. Of natuurcompensatie aanleggen op plekken waar voorheen al natuur was. En dan is iedereen tevreden, behalve de natuur zelf. Hoe ironisch is dit.

We gooien subsidies richting groene gevels terwijl aan de andere kant van de stad complete bosstroken worden platgegooid voor distributiecentra. We planten bomen in bakken en doen alsof dat ecologisch waardevol is. Ondertussen verdwijnt schaduw, verdwijnen vogels, verdwijnen insecten. Maar hé, het staat wel lekker in de beleidsnota.

Bossen branden, maar niemand blust

In Canada is in twee jaar tijd zeven procent van het bos afgebrand. In de Amazone sneuvelen records alsof het om een bizarre bingo gaat. En dat zijn niet alleen tragische natuurverhalen. Het zijn directe CO2-bronnen. Die branden stoten meer uit dan hele landen in een jaar.

Het probleem is structureel. En toch blijft het stil. Of erger: we praten het goed. We zeggen dat we ‘aan het verduurzamen zijn’, terwijl we tegelijkertijd de fundamenten onder onze CO2-opname onderuit zagen.

Geen technisch probleem, maar een moreel failliet

Het probleem is niet dat we het niet wéten. Het probleem is dat we het negeren. We behandelen de natuur als een rekensom, een externe factor. Iets wat we kunnen managen, bijstellen, herplanten. Maar de natuur speelt niet mee in dat spreadsheet.

Het is alsof je een patiënt van z’n infuus haalt, het ziekenhuis afbreekt en dan verbaasd bent dat hij het niet redt.

En dan komt het rapport

De CO2-stijging van dit jaar wordt historisch genoemd. Misschien kijken we over tien jaar terug en zeggen we: daar ging het mis. Maar wat doen we nu? Waarschuwen? Ingrijpen? Nee. We overleggen. We evalueren. We schuiven door. Alsof we tijd hebben.

Wetenschappers houden nog een slag om de arm, maar jij hoeft geen atmosfeerspecialist te zijn om te begrijpen wat er gebeurt. De natuur trekt zich terug. De longen van de aarde worden broze ademhalingen. En wij zagen vrolijk verder.

Wat nu?

Zonder gezonde natuur geen klimaatoplossing. Geen groene technologie compenseert een uitgeput ecosysteem. We moeten stoppen met het slopen van wat nog werkt, alleen omdat het niet in een model past.

Er is genoeg informatie, genoeg bewijs. Wat ontbreekt is moed. De wil om bomen te laten staan, ook als dat minder parkeerplekken betekent. De lef om subsidievoorwaarden te schrappen die groene waanzin opleveren. En vooral: het besef dat we niets zijn zonder adem.

We hoeven geen nieuw rapport. Geen werkgroep. Geen summit met broodjes hummus. We hebben actie nodig. Nu. Of de natuur doet het zelf. Maar dan zonder ons.

En dan is het écht stil.

Mail Icon

Nieuwsbrief? Ja, maar zonder poeha

Ja, je ziet veel op internet. Maar niet met mijn woorden, mijn scherpte en mijn humor.

Schrijf je in als je:

  • Genoeg hebt van lege updates
  • Soms wilt lachen én nadenken
  • Wilt weten waar ik me nu weer druk om maak

Kort, scherp en alleen als het ergens over gaat.

Toetje van Eveline

Bezoek de webshop

Een mok of een tas met jouw grap, een shirt of hoodie met die ene zin/afbeelding die niemand anders begrijpt. Geen standaard cadeau, maar iets dat klopt en blijft hangen echt iets persoonlijks. Ontwerp het zoals jij het bedoelt of zoek uit in de design databank.

Vind je deze blog waardevol?

Digitaledruktemaker.nl is gratis en onafhankelijk. Geen advertenties, geen ruis, alleen eerlijke woorden. Help mee om dat zo te houden, al is het maar met 1 euro.

Hoi, wil je mij betalen voor Donatie Digitale Druktemaker? Het bedrag mag je zelf kiezen. Je kunt met elke bank in Nederland betalen. Dank je wel!

📩 Steun via:

De longen van de aarde piepen

Leave A Comment